allochtoon

Allochtoon (oorspronkelijk Grieks: allos = ander; chtoon = land) betekent: vanuit een andere samenleving en cultuur afkomstig dan die waarin men zich nieuw gevestigd heeft. In tegenstelling tot 'autochtoon'.

Sinds 2016 spreken we in Nederland in plaats van over allochtonen, over 'Nederlanders met een migratieachtergrond'. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)) onderscheidt 'westerse' en 'niet-westerse' Nederlanders met migratieachtergrond.
Een Nederlander met een niet-westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.
Een Nederlander met een westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië. Op grond van hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie worden Nederlanders van wie ten minste één ouder in Indonesië of Japan is geboren, eveneens tot Nederlanders met een westerse migratieachtergrond gerekend. Het gaat daarbij vooral om personen die zelf, of van wie ten minste één ouder, in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.