allochtoon
Allochtoon (oorspronkelijk Grieks: allos = ander; chtoon = land) betekent: vanuit een andere samenleving en cultuur afkomstig dan die waarin men zich nieuw gevestigd heeft. In tegenstelling tot 'autochtoon'.
Sinds 2016 spreken we in Nederland in plaats van over allochtonen, over 'Nederlanders met een migratieachtergrond'. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)) onderscheidt 'westerse' en 'niet-westerse' Nederlanders met migratieachtergrond.
Een Nederlander met een niet-westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.
Een Nederlander met een westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië. Op grond van hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie worden Nederlanders van wie ten minste één ouder in Indonesië of Japan is geboren, eveneens tot Nederlanders met een westerse migratieachtergrond gerekend. Het gaat daarbij vooral om personen die zelf, of van wie ten minste één ouder, in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden