normaalverdeling
Alle menselijke verschijnselen komen bij individuen in bepaalde gradaties voor. Alle gradaties vormen, als ze worden gemeten, een verdeling. Als een grote groep wordt gemeten heeft die verdeling meestal een klokvorm, de Gausse kromme. De meeste individuen scoren rond het gemiddelde, de top van de klok. Naar de beide einden zitten degenen die lager tot heel laag of juist hoger tot heel hoog scoren.
Een belangrijke meeteenheid daarbij is de standaarddeviatie of standaardafwijking. De afstand van het gemiddelde tot de uiteinden van de klok wordt aan beide kanten verdeeld in iets meer dan drie stukken, die elk een standaardafwijking worden genoemd.
Ook persoonlijkheidseigenschappen en het IQ zijn in grote groepen, 'populaties', verdeeld volgens de klokvorm . Intelligentietests worden zo genormeerd dat in een populatie het gemiddeld IQ op 100 komt met standaardafwijking van 16 (of 15)punten. Bij IQ-tests dus drie stukken van 16 IQ-punten aan beide zijden van het midden. Wie 140 scoort, zoals bij hoogbegaafdheid, zit tussen 2 en 3 standaarddeviaties boven het gemiddelde. Wie 60 scoort tussen 2 en 3 standaarddeviaties daaronder.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden