BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

paradigma

begrip ingevoerd door de wetenschapshistoricus Thomas Kuhn . Een tijd lang wordt de studie van bepaalde wetenschappen in zijn methoden bepaald door in die tijd en samenleving heersende dominante uitgangspunten en opvattingen. Dan kan daarin vrij plotseling een wending ontstaan naar ándere uitgangspunten en ándere ideeën over wat voor die wetenschappen de beste methoden zijn. Zo'n omslag noemde Kuhn een 'paradigma-wisseling'. In de Amerikaanse psychologie hebben bijvoorbeeld de uitgangspunten en methoden van het behaviorisme in de vorige eeuw een tijd lang zo'n paradigma gevormd. Totdat er een 'cognitieve revolutie' kwam waarin het onderzoek van het denken opeens weer als wetenschappelijk aanvaardbaar en zelfs gewenst werd gezien.
De Nederlandse filosoof Ad Verbrugge definieert het begrip breder als "een overheersende denkrichting van een bepaalde groep waar die groep ook zelf aan vast zit. Bij een paradigmawisseling wordt zo'n overheersende denkrichting opzijgeschoven als zijnde achterhaald."
Zie ook
in het hoofdstuk Filosofie.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop