BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

paradigma

begrip ingevoerd door de wetenschapshistoricus Thomas Kuhn . Een tijd lang wordt de studie van bepaalde wetenschappen in zijn methoden bepaald door in die tijd en samenleving heersende dominante uitgangspunten en opvattingen. Dan kan daarin vrij plotseling een wending ontstaan naar ándere uitgangspunten en ándere ideeën over wat voor die wetenschappen de beste methoden zijn. Zo'n omslag noemde Kuhn een 'paradigma-wisseling'. In de Amerikaanse psychologie hebben bijvoorbeeld de uitgangspunten en methoden van het behaviorisme in de vorige eeuw een tijd lang zo'n paradigma gevormd. Totdat er een 'cognitieve revolutie' kwam waarin het onderzoek van het denken opeens weer als wetenschappelijk aanvaardbaar en zelfs gewenst werd gezien.
De Nederlandse filosoof Ad Verbrugge definieert het begrip breder als "een overheersende denkrichting van een bepaalde groep waar die groep ook zelf aan vast zit. Bij een paradigmawisseling wordt zo'n overheersende denkrichting opzijgeschoven als zijnde achterhaald."
Zie ook
in het hoofdstuk Filosofie.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Op de website www.dolph-ritakohnstamm.nl is veel informatie te vinden over de publikaties van de beide auteurs van dit hoofdstuk
Rita Poppen maakte een mooie site gewijd aan de nagedachtenis van Jan Ligthart en Theo Thijssen

paginatop