compact disc (cd)

Een cd (afkorting van compact disc) is een schijfvormig geheugen met weerkaatsende oppervlakte waarin veel data (tot 800 megabytes) als putjes zijn opgeslagen. De juiste putjes worden met een laserstraal in de cd-speler opgezocht en afgetast. Een fotocel zet de voorbijdraaiende putjes om in een stroom van bits. De bitstroom wordt vervolgens vertaald in analoge HiFi-signalen voor geluidsapparatuur, of ingelezen in een pc.
Rond 1982 bracht Philips voorbespeelde cd's op de markt als opvolger van grammofoonplaten. Later werd de cd-rom (read-only memory) als drager van data (tekst, muziek) of computerprogramma's belangrijk. Meer capaciteit biedt de dvd (digitale video disc), waarop ook films kunnen worden opgeslagen. Lege cd's waarin men zelf putjes 'brandt' om programma's of muziek te kopiëren, kunnen intellectuele eigendomsrechten uithollen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance