BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Toneel > poëtica
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

poëtica

Invloedrijk systeem van regels voor het geschreven drama (komedie en tragedie ) van de Griekse denker Aristoteles (384‑322 v.Chr.). Hij schreef de poëtica tegen de autoriteit van zijn leermeester Plato , die tragedies wilde verbieden omdat ze onmannelijke en zwakke gevoelens opriepen. Kernbegrippen zijn onder andere catharsis en de 3 eenheden : van tijd, plaats en handeling. Dit laatste wil zeggen dat het drama zich binnen 24 uur dient af te spelen, op één enkele locatie en met een beperkt aantal personages dat de handeling draagt. Catharsis is de loutering die het publiek ervaart na vol angst te hebben meegeleefd met het lot van de held of heldin van een tragedie.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop