Dodenherdenking
Voorafgaand aan bevrijdingsdag worden op 4 mei de Nederlandse slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 ook de gesneuvelde militairen tijdens de politionele acties in Indië en vredesmissies waar ook ter wereld. Op plaatsen waar tussen 1940 en 1945 slachtoffers zijn gevallen en bij daaraan verbonden monumenten worden herdenkingen gehouden en kransen gelegd. Vanaf zes uur hangen van officiële gebouwen en veel woonhuizen de vlaggen halfstok. In Amsterdam leggen de koning en de koningin 's avonds om even vóór acht uur de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Klokslag acht uur wordt dan in het hele land twee minuten stilte gehouden.
Ook de Nederlanders die slachtoffer werden van de Japanse bezetting van Indië worden op 4 mei herdacht, maar daarnaast is op 15 augustus ter nagedachtenis aan hen een bijeenkomst bij het Indisch Monument in Den Haag.
Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance