zout

De productie van zout hoort tot een van de oudste vaardigheden van de mensheid. De behoefte aan extra zout ontstond toen de mens het land ging bewerken en zich op vaste woonplaatsen ging vestigen. Daarvóór werd voornamelijk rauw vlees gegeten, dat van zichzelf voldoende zout bevat. Zout werd daarna in toenemende mate gebruikt om voedsel te conserveren, zodat het ook tijdens de winterperiode langer houdbaar bleef. Het was niet zo gemakkelijk te krijgen en was dus kostbaar. Men moest er zuinig mee zijn en met zout knoeien zou dan ook ongeluk brengen. Tegenwoordig haalt men bij het morsen van zout de schouders op en zegt: ‘Ach wat zou’t’, maar vroeger was dat een doodzonde. Men gooide onmiddellijk zout over de linkerschouder, de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie is de componist van de opera De barbier van Sevilla?


JUIST!NIET JUIST!

Gioacchino Rossini

afasie

Verzamelnaam voor alle taalstoornissen die het gevolg zijn van een niet-aangeboren hersenbeschadiging, zoals een herseninfarct of -bloeding. Verschijnselen lopen uiteen van milde woordvindingsmoeilijkheden tot geen woord meer kunnen uitbrengen. Ook taal begrijpen loopt van geen merkbaar probleem tot zeer ernstige stoornissen. Spreken, begrijpen, lezen en schrijven kunnen bijna onafhankelijk van elkaar in willekeurige mate zijn aangedaan, en dat geldt zelfs voor de verschillende talen die iemand machtig is.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. dunya
  3. Psyche
  4. evenaar
  5. Thomas Kuhn
  6. paradigma
  7. structuralisme
  8. Afrodite
  9. ethiek
  10. podcast