BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Wet en recht > legaliteitsbeginsel
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

legaliteitsbeginsel

Dit beginsel betekent dat elke handeling van de overheid zijn grondslag moet vinden in de wet. Het is vooral belangrijk voor het strafrecht : de overheid mag geen straffen opleggen, als een burger niet van tevoren in de wet had kunnen lezen dat zijn gedrag strafbaar zou zijn. Ook mag de overheid geen opsporingsmiddelen inzetten als de wet daar geen mogelijkheid voor biedt.
vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Via onderstaande website wordt er aan gewerkt dat advocaten hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen, ook in landen waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Juist op die plekken is het van groot belang dat rechtzoekenden de rechtsbijstand kunnen krijgen die zij nodig hebben. Klik op:
paginatop