mensenrechten
Brede verzamelterm voor bepaalde fundamentele rechten waar een individu, een groep mensen of een staat aanspraak op kan maken. Het recht is dan niet verbonden aan het bezit van bepaalde eigenschappen, voorwaarden of handelingen. Een mensenrecht is in principe geldig voor iedereen omwille van het loutere feit dat het mensen zijn. Voorbeelden van Westerse rechten van de mens zijn het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op leven en het recht op godsdienstvrijheid. Een precieze definitie is echter lastig te geven, omdat wat beschouwd wordt als een fundamenteel recht van een mens sterk afhankelijk is van sociaal-culturele en politieke tradities. Een allesomvattende doctrine van mensenrechten bestaat niet. Wel zijn er mondiale afspraken van mensenrechten, het belangrijkste voorbeeld hiervan is de Universele verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties.
Zie ook mensenrechten in Nederland en mensenrechten: verticaal en horizontaal en mensenrechten in het Hoofdstuk Internationale politiek.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden