ontslag
Het verbreken van de arbeidsverhouding tussen een werkgever en werknemer. De werknemer kan zelf ontslag nemen, of de werkgever kan de werknemer ontslaan. Voor dat laatste gelden in Nederland strenge regels. Zo mogen werknemers niet ontslagen worden vanwege het feit dat ze zwanger of ziek zijn. In het merendeel van de gevallen dat een werkgever een werknemer ontslaat, zal hij de werknemer een geldbedrag mee moeten geven.
Dit is anders als de werkgever de werknemer op staande voet ontslaat. Dit is een ontslag dat direct ingaat en waarbij de werkgever de werknemer weg kan sturen zonder dat deze een geldbedrag mee krijgt. Dit kan alleen gebeuren als er sprake is van een dringende reden, bijvoorbeeld als de werknemer zich ernstig heeft misdragen door collega's te bedreigen of te stelen van de werkgever. Een werknemer kan ook zelf ontslag op staande voet nemen, maar dit komt veel minder voor.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden