ontslag

Het verbreken van de arbeidsverhouding tussen een werkgever en werknemer. De werknemer kan zelf ontslag nemen, of de werkgever kan de werknemer ontslaan. Voor dat laatste gelden in Nederland strenge regels. Zo mogen werknemers niet ontslagen worden vanwege het feit dat ze zwanger of ziek zijn. In het merendeel van de gevallen dat een werkgever een werknemer ontslaat, zal hij de werknemer een geldbedrag mee moeten geven.
Dit is anders als de werkgever de werknemer op staande voet ontslaat. Dit is een ontslag dat direct ingaat en waarbij de werkgever de werknemer weg kan sturen zonder dat deze een geldbedrag mee krijgt. Dit kan alleen gebeuren als er sprake is van een dringende reden, bijvoorbeeld als de werknemer zich ernstig heeft misdragen door collega's te bedreigen of te stelen van de werkgever. Een werknemer kan ook zelf ontslag op staande voet nemen, maar dit komt veel minder voor.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.