BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Wet en recht > straffen en maatregelen
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

straffen en maatregelen

Ons strafwetboek onderscheidt straffen (bijvoorbeeld gevangenisstraf) en maatregelen (bijvoorbeeld terbeschikkingstelling ). Straffen worden opgelegd wegens een feit en mogen de ernst van dat feit niet overschrijden. Voor maatregelen – meestal in het algemeen belang opgelegd naar aanleiding van het feit – geldt dat niet. Straffen voegen leed toe aan mensen die anderen leed of nadeel toebrachten. Dat is een innerlijke tegenstrijdigheid: straf voegt, om leed binnen de perken te houden, nieuw leed toe. Men blijft dan ook proberen die tegenstrijdigheid te verzachten.

Zie ook strafrecht en vergelding , abolitionisme , alternatieve straffen , misdaadpreventie en ‘nemo prudens' .

.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Via onderstaande website wordt er aan gewerkt dat advocaten hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen, ook in landen waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Juist op die plekken is het van groot belang dat rechtzoekenden de rechtsbijstand kunnen krijgen die zij nodig hebben. Klik op:
paginatop