BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Wet en recht > strafuitsluitingsgronden
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

strafuitsluitingsgronden

Beantwoordt een gedraging aan een delictomschrijving , dan staat daarmee meestal vast dat een strafbaar feit is begaan. Maar er zijn strafuitsluitingsgronden: door een rechtvaardigingsgrond (noodtoestand , noodweer bijvoorbeeld) valt de wederrechtelijkheid weg; door een schulduitsluitingsgrond (noodweerexces, overmacht , ontoerekenbaarheid bijvoorbeeld) de schuld . Zie ook schuld in het strafrecht .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Via onderstaande website wordt er aan gewerkt dat advocaten hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen, ook in landen waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Juist op die plekken is het van groot belang dat rechtzoekenden de rechtsbijstand kunnen krijgen die zij nodig hebben. Klik op:
paginatop