BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Wet en recht > wederrechtelijkheid
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

wederrechtelijkheid

Gedragingen kunnen alleen strafbaar zijn als ze onrechtmatig zijn of - zoals men in het strafrecht zegt - wederrechtelijk . Rechtmatig gedrag kan immers niet strafwaardig zijn. Als iemands gedrag beantwoordt aan een delictsomschrijving , staat daarmee gewoonlijk ook de wederrechtelijkheid vast. Maar er zijn uitzonderingen: rechtvaardigingsgronden.

Zie ook noodtoestand , noodweer en noodweerexces en strafuitsluitingsgronden .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Via onderstaande website wordt er aan gewerkt dat advocaten hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen, ook in landen waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Juist op die plekken is het van groot belang dat rechtzoekenden de rechtsbijstand kunnen krijgen die zij nodig hebben. Klik op:
paginatop