BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Wiskunde > Archimedes
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Archimedes

(287 v. Chr. - 212 v. Chr.) Grieks wis- , natuur- en sterrenkundige. Kan beschouwd worden als de grootste wetenschapper uit de Klassieke Oudheid. In de wiskunde bekend geworden, o.a. door zijn afschatting van de grootte van het getal Pi , de inhoudsberekening van de Bol en van de afgeknotte Omwentelingsparaboloïde als voorlopers (in beginsel althans) van de
integraalrekening welke later door Leibniz en Newton ten volle is ontworpen en toegepast. Hij ontdekte het samenkomen van lichtstralen van de zon in het brandpunt van een parabolische spiegel, als deze lichtstralen  evenwijdig aan de as ervan op de binnenwand van zo'n spiegel vallen en gebruikte die kennis: volgens overlevering gebruikte hij zo'n 150 rechte spiegels (opgesteld op een parabool , zie plaatje) om op die manier de schepen van tegenstanders in brand te doen steken tijdens de Tweede Punische Oorlog (tussen Rome en Carthago ) ten behoeve van de verdediging van zijn geboortestad Syracuse. 

 Zie ook Archimedes in het hoofdstuk Natuurkunde

Zo zou het zijn gegaan

Archimedesspiegelvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop